1969 yılının Aralık ayının onunda Ereğli’de bir hareketlenme oldu. Türkiye’nin bir çok yerini dolaşan ve üç Mehmetler olarak bilinen Fırıncı, Birinci ve Kutlular Ağabeyler, Zübeyir Ağabeyin talimatıyla Ereğli’ye geldiler. Yeni bir Nur talebesi olduğumdan onları ilk defa görüyor ve tanıyordum.
Yeni taşındığımız dershanenin geniş salonu doluydu. Cemaatin müsait olanları hep oradaydı. Kutlular Ağabey sözcülük yapıyordu. Haftalık İttihad gazetesinin yetersiz kalmasıyla, günlük yeni bir gazete çıkarmanın zaruretinden ve gazetenin gücünden bahsettiler. Yeni Asya olarak çıkacak gazeteye hibe veya karz-ı hasen olarak borç şeklinde yardımcı olunmasını istediler. Cemaat böyle bir teşebbüsü zaten bekliyordu. Hepsi birden gayrete geldiler ve ciddi anlamda kimi hibe, kimisi de borç verdiler. O güne kadar fabrikada çalışırken biriktirdiğim beş bin liram vardı. Kolay birikmemişti. Paranın çok değerli olduğu zamanlardı. Hepsini ağabeylere teslim ettim. Buna karşılık bana iki bin beş yüzer liralık imzalı iki çek verdiler. Toplamda epey bir para olmuştu. Gelen ağabeyler çok memnun kaldılar. O akşam muhabbet atmosferinde çok güzel geçti.
İman ve Kur’an hizmetlerimiz canlı ve dinamik bir tarzda devam ederken, heyecanla gazetemizin çıkmasını beklemeye başladık. Bu arada, koltuğumun altındaki İttihad gazetesini cami önlerinde ve dükkânlarda çok dağıttığımı hatırlıyorum. Nihayet iki ay sonra 21 Şubat 1970 tarihinde Yeni Asya çıktı ve ilk nüshası Ereğli’ye geldi. Manşette, Asya’yı Avrupa’ya bağlayan Boğaziçi Köprüsünün temelleri atıldığı haber veriliyordu. Ereğli cemaati olarak adeta bayram yapıyorduk. Gazetenin temelinde istisnasız bütün cemaatin katkısı vardı. Bayanlar bile yüzük, küpe ve bilezik gibi ziynet eşyalarını vermişlerdi. Ereğli olarak gazetemize cemaat halinde sahip çıkıyorduk.
Hiç unutamadığım hatıralarımdan biri de, altıgen şeklinde ve camekânlı olarak yaptırdığımız dönerli reklâm panosunu, şehrin en merkezî yerine, belediye binasının önüne yerleştirmiştik. O zaman altı sayfa olarak çıkan Yeni Asya’nın yapraklarını iç taraftan yapıştırıyor, önüne gelen aynı anda gazetemizin sayfalarını okuyabiliyordu. Epey bir zaman orada kaldı ve çok hizmete vesile oldu. Sonra, 12 mart 1971 muhtırası ile birlikte, oradan kaldırılarak başka yere yerleştirilmiş. Orada da hizmetlere vesile olmuş. Ben o zaman askerde idim. (Devamı yarın)
asyanur.info samicebeci.net (YouTube-Sami Cebeci videoları) (YouTube-Sami Cebeci ile canlı Risale-i Nur dersleri)
Views: 5