(Dünden devam)
Emevi, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin geride kalmasından sonra, bir asırdır cumhuriyet dönemini yaşıyoruz. Harf devriminden sonra, okunamadığı için eski yazılmış kitaplar kütüphanelerde çürümeye terk edilmiş bir durumda. Üniversiteler başka şeylerle uğraştığı için ciddi ve ilmi eserler de çıkmıyor. Genel olarak okuyan değil, seyreden bir toplum haline geldik. Bu durumdan mutlaka bir şekilde kurtulmak gerekiyor. Zira, dünya ve âhiret saadetimiz için doğru okumalar yapmaktan başka çaremiz yoktur.
Risale-i Nur tefsirleri, yüzde doksanı okuma ve yazma bilen, ancak harf devrimiyle bir anda cahil durumuna düşürülen bir milletin içinden çıktı. Çok kuvvetli tahkiki iman dersleriyle, taklidi olan imanları kuvvetlendirdi. Bunlarda öyle bir şevk ve zevk vardı ki, ondan ders alanlar onun hatırı için kırk elli yaşından sonra okuma ve yazmayı öğrenen ihtiyarlar vardı. Çocuklar bile onun etrafında pervane oldu. Bu tablo karşısında fevkalâde memnun olan Bediüzzaman Hazretleri “Bu hâl gösteriyor ki, Risale-i Nur kökleşiyor. İnşaallah onu hiç bir şey koparamayacak; ensal-i âtiyede (gelecek nesillerde) de devam edip gidecek.” (Kastamonu Lâhikası s. 83) diyordu.
Nur Talebeleri, bir asırdır Risale-i Nur eserlerini okuyarak geliyorlar. Hem kendi imanlarını hem de milletin geleneksel taklit mertebesindeki imanlarını kuvvetlendirmek ve korumak için bütün gayretleri ile çalışıyorlar. On binlerce mekânda ve milyonlarca insan tarafından Nur Risaleleri okunuyor ve müzakere ediliyor. Ancak, son kırk seneye yakın bir zamandan bu yana, dünyada ve ülkemizde meydana gelen gelişmeler, televizyon kanallarının çoğalması, İnternet ve sosyal medyanın artması gibi sebepler ile toplumda olduğu gibi, Nur Talebeleri de bu durumdan etkilendi. Dünyevileşme hastalığı bu işin tuzu biberi oldu. Okuma oranlarında düşüş problemi ortaya çıktı. Herkes bu vaziyetten şikâyetçi olduğunu söyler oldu.
Şimdi, yeniden bir okuma seferberliğine ihtiyaç var. Çünkü, dinimizin ve hizmetimizin temeli okumaya bağlıdır. Her gün sıra takip ederek düzenli Risale-i Nur okumaları hem rahmet-i İlâhinin celbine, hem hizmetlerimizin daha da inkişafına vesile olacaktır, inşaallah. Her bir Nur Talebesinin Risale-i Nurları baştan sona bitirme gayreti, kaliteyi de beraberinde getirecektir. Günlük on, on beş ve yirmi sayfa okumak gibi hedefler, Risale-i Nur okumalarında önemli bir disiplin sağlayacaktır.
Evet, Risale-i Nur eserleri okundukça kendini okutur. Manevi feyizlere mazhar eder. İman hizmetindeki şevkimize şevk katar. Bundan dolayı gayret bizden, yardım ise Allah’tandır.
asyanur.info samicebeci.net (YouTube-Sami Cebeci videoları) (YouTube-Sami Cebeci ile her akşam canlı Risale-i Nur dersleri)
Views: 1