Gençlik bir milletin geleceğidir. Gençliğine sahip çıkmayan milletlerin geleceği de olmaz. Mazisinden ve köklerinden kopmuş nesillerin ülkesine ve milletine faydalı olmasını beklemek boş bir hayalden ibarettir. Dininden uzaklaşmış ve inancını kaybetmiş gençler ancak anarşist olur, vatana ve millete zararlı bir duruma düşer. Uzun yıllardan beri yaşadığımız olaylar bunun en açık bir delilidir.
Yaratılıştan bir sınır konulmamış olan insanın duygularını ve hayvani hislerini frenleyen, ifrat ve tefritten uzaklaştırıp orta yola ve itidale getiren dinin ölçüleridir. Allah ve âhiret inancı, azap ve cehennem korkusu özellikle gençleri nizam ve intizam altına alan en güçlü unsurdur. Yoksa, polis ve diğer güvenlik birimlerinin kendisini görmesi endişesi, gök gürültüsü yanında sinek vızıltısı gibi olur.
Evliya menkıbelerinde anlatılan bir olay dikkat çekicidir. Bir tarikat şeyhi, müritlerinden üçünü imtihan etmek için ellerine birer tavuk verir ve kimsenin görmediği bir yerde acele kesip getirmelerini emreder. Biraz sonra iki mürit vazifelerini yapmanın sevinciyle kestikleri tavuklarla gelirler. Gecikerek gelen üçüncü mürit, mahcup bir vaziyetle canlı tavukla geri döner. Şeyh efendi sorar: “Sen niye kesmedin evlâdım?” Mürit “Hocam! Siz hiç kimsenin görmediği yerde kesmemi emretmiştiniz. Ben, Allah’ın görmediği bir yer bulamadım. Onun için de tavuğu kesemedim. Böylece, imtihanı da üçüncü mürit kazanır.
Evet, “Siz nerede olursanız olun Allah sizinle beraberdir.” mealindeki ayetin verdiği mesaj çok açıktır. Allah, her zaman kullarıyla beraberdir. Her yerde hazır ve nâzırdır. O bize şah damarımızdan daha yakındır. Kim ne yaparsa görür, bilir ve kaydeder. Mahşer günü de herkesi hesaba çekecektir. İşte, bu şuur ve inanca herkesin ve bilhassa gençlerin sahip olması lâzımdır. Tâ ki, âsayiş ve emniyet, huzur ve güven temin edilebilsin. Yoksa “Ne yaparsam yanıma kâr kalır.” düşüncesinde olan gençler, sosyal hayatın bütün dokularını ve tabakalarını tahrip eder. Ehl-i namus insanların malı ve ırzı tehlikeye düşer. Bediüzzaman Hazretlerinin tespit ettiği gibi, toplum hayatının düzenini beş esas temin eder: Hürmet, merhamet, emniyet, haram ve helâli bilip haramdan çekinmek ve serseriliği bırakıp itaat etmektir. Bu beş temel taşı sağlayan unsur ise, tamamen din hissi ve inancıdır. (Devamı yarın)
asyanur.info samicebeci.net (YouTube-Sami Cebeci videoları) (YouTube-Sami Cebeci ile her akşam canlı Risale-i Nur dersleri)
Views: 0