Plazma denilen trombositler, yaralanmalarda vücudun kan kaybını önlemek ve azaltmak için pıhtılaşmayı temin eder. Aynı o bir milimetre küp kanda, iki yüz bin ile dört yüz bin arasında trombosit bulunur.

Trombositler proteinlerden meydana gelir. En çok da albümin proteini vardır. Bunlar kendilerine verilen vazifeleri yaparken, bunlardan bizim haberimiz bile olmaz.

Üzerinde ciltlerle kitaplar yazılan kan, içindeki maddeler ve yaptıkları vazifeler, elbette bir makaleyle izah edilmez. Kan gruplarından, kanda meydana gelen arızalara kadar izah edilmesi gereken diğer konular, kanın başlı başına bir mucize olduğunu açıkça göstermektedir. Her insanda ve her hayvanda farklı farklı özellikler gösteren ve mucizevi vazifeler yapan kanın meydana gelişi hangi tabiat ve tesadüfle izah edilebilir? Ve hangi kör kuvvet ona sahip çıkabilir? Bu hal nihayetsiz bir ilim, irade ve kudret sahibi olan Yüce yaratıcıyı göstermiyor mu?

Kemik iliklerinde o Yüce Kudretin yarattığı ve hibe ettiği kan, parayla satılmaz ve ancak bağış yapılabilir. Kan bağışı ise, hem sağlık vesilesidir hem de yerine göre bir hayatın kurtulmasına vasıta olur. Her varlığa olduğu gibi, kan nimetine de bu gözle bakılmalı ve onu veren Kudrete, iman ve ibadetle karşılık verilmelidir.

asyanur.info  samicebeci.net  (YouTube-Sami Cebeci videoları)