(Dünden devam)

Büyük İslâm âlimi Bediüzzaman Hazretleri, Risale-i Nur mesleğinin en temel esaslarından olan ihlâs ve uhuvvet prensipleri üzerinde çok durduğu gibi, tesanüd meselesi üzerinde de çok durmaktadır.

Bu hususta, temel esaslardan olan bazı konulara da dikkat çekmektedir. Şualar adındaki eserde şu ifadeler çok önemlidir: “Gaflet ve dünyaperestlikten çıkan dehşetli bir enâniyet, bu zamanda hükmediyor. Onun için ehl-i hakikat, hatta meşru bir tarzda dahi olsa enâniyetten, hodfuruşluktan (kendini beğenmişlikten) vazgeçmeleri lâzım olduğundan, Risale-i Nur’un hakiki şakirtleri, buz parçası olan enâniyetlerini şahs-ı manevide ve havz- ı müşterekte erittiklerinden, inşaallah bu fırtınada sarsılmayacaklar. Evet, münafıkların ehemmiyetli ve tecrübeli bir planı, böyle her biri birer zabit, birer hâkim hükmündeki eşhası (şahısları), müşterek bir meselede böyle kaçınmak ve birbirini tenkit etmek asabiyetini veren sıkıntılı yerlerde toplattırır, boğuşturur, manevi kuvvetlerini dağıttırır. Sonra, kuvvetini kaybedenleri kolayca tokatlar, vurur. Risale-i Nur şakirtleri, hıllet (dostluk) ve fenâ fi’l-ihvan mesleğinde gittiklerinden, inşaallah bu tecrübeli ve münafıkâne planı da akim bırakacaklar.” (Şualar s. 267)

Zübeyir Ağabey “Kardeşlerim! Siz, problemlerin kökünü kazmak istiyorsunuz. Bu mümkün değildir. Burası imtihan dünyası. Problemlerin biri biter, diğeri başlar. O biter, başka biri daha başlar. Bu, kıyamete kadar böyle devam eder gider.” diyormuş. Bediüzzaman Hazretleri de “Sizi kaç defa altın mı, bakır mı diye denemek için üç dört eleklerle elemek kader iktiza etti ki, bu hadise başımıza geldi.” ikazını yapmak durumunda kalmıştır.

Şualar adındaki eserde geçen tek cümlelik bir ikaz mektubu her zaman kulağımızda çınlamalıdır: “Aziz, sıddık kardeşlerim! Evvel, âhir tavsiyemiz; tesanüdünüzü muhafaza, enâniyet, benlik, rekabetten tahaffuz ve itidal-i dem ve tam ihtiyattır.” (Şualar s. 262)

Bahsi geçen temel prensiplerle birlikte, suyu getirenle testiyi kıranı fark etme basiretini göstermeli ve cemaatin tesanüdünü bozmaya sebep olan her türlü hareketleri de ferasetle keşfedip tedbir alınmalıdır. Her zaman Allah’ın inayeti ve özel koruması altında  olduğumuz da hatırdan çıkarılmamalıdır.

asyanur.info  samicebeci.net  (YouTube-Sami Cebeci videoları) (YouTube-Sami Cebeci ile her akşam canlı Risale-i Nur dersleri)

Views: 0