Mahlukatın en şereflisi olarak yaratılan insan nev’inin bedeni topraktan yaratıldığı gibi, dört yüz bin çeşit bitki ve hayvan türlerinin bedenleri dahi topraktan yaratılmaktadır.

Su hayattır, ama toprak olmadan da su, kendi başına bir anlam ifade etmemektedir. “Ölmüş toprak ve içindeki nebatat ve tohumları, gökten indirdiğimiz sularla Biz diriltiriz.” mealindeki nice ayetler, bitki ve meyvelerin, sema ve zeminin izdivacından doğduğunu haber vermektedir.

Alüvyonlu, kumlu, killi ve humuslu topraklar adı altında bir çok çeşidi olan toprak tabakası, karada yaşayan canlıların hayat merkezidir. Toprak, alçak gönüllü olmanın da sembolüdür. Onun için Mevlâna Hazretleri “Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol!” tavsiyesinde bulunmuştur. Toprak ayaklar altında çiğnendiği halde, canlıların rızık kaynağı olmaya devam ediyor. Aynı zamanda, Allah’a mahsus taklit edilemeyen imzaları üstünde taşıyor. Bediüzzaman Hazretlerinin ifade ettiği gibi “Bir şeyi her şey, her şeyi bir şey yapmak, her şeyin Hâlıkına (Yaratıcısına) mahsus bir imzadır.” Gerçekten, basit bir toprak ve sudan dört yüz bin çeşit bitki ve canlı türlerinin sayısız fertlerini yaratmak, hem de yenilen o kadar çok çeşitli yiyecekleri bir bedene dönüştürmek, elbette Allah’a mahsus bir damga ve mühürdür.

Toprak demek bereket demektir. Toprağa ekilen bir buğday tohumu, toprağın kalitesine ve cinsine göre bazen bire yüz, bazen bire yedi yüz olarak bereketli bir tarzda istihsal edilmektedir. Bir incir veya zeytin çekirdeğinden meydana gelen bir ağaç, sahibine yıllar boyu tonlarca incir ve zeytin olarak mahsul vermektedir.

Toprak, aynı zamanda en yüksek arştan daha ziyade insanı Allah’a yakın eden bir sırdır. “Kulun, Allah’a en yakın olduğu zamanı, secde hâlindeki ânıdır.” hadisi bu mânâya işaret eder.

Toprak altında zâhiren çürüyen ve dağılan bir çekirdekten, ondan daha mükemmel olan ikinci bir sümbül hayatı çıkmaktadır. Hayat tabakalarının en basiti ve aşağısı olan bitki hayatının ölümü böyle mükemmel olursa, hayat tabakalarının en yükseği ve en mükemmeli olan insan hayatının ölümü, nasıl hiçlik ve yokluk olabilir? İnsan da ölecek fakat ebedi bir hayat sümbülü verecektir. Bundan dolayı Bediüzzaman Hazretleri ne güzel söylemiş: “Öyleyse arkadaş! Topraktan ve toprağa girmekten tevahhuş etme! (korkma!)” demiştir.

asyanur.info  samicebeci.net  (YouTube-Sami Cebeci videoları)  (YouTube-Sami Cebeci ile canlı Risale-i Nur dersleri)

Views: 0