Risale-i Nur Hizmeti

ŞEYTANÎ PLANLAR VE SİLAHLAR- 1

Asırlardır sürüp gelen klasik tarikat modeli yerine, âhirzaman ile Asr-ı Saadet arasında bir ilim ve irfan köprüsü kurarak, Sahabe mesleğini zamanımıza taşıyan Bediüzzaman Hazretleri; tefâni denilen kardeşler birbirinde fâni olmak düsturunu, mesleğinin temel esaslarından biri olarak ortaya koymuştur.

Nur mesleğinin en temel karakterlerinden birini meydana getiren bu tefâni sırrı, ihlâs ve uhuvvet kaynaklarından feyiz alarak gerçekleşir. Mesleğin diğer esaslarına harfiyen bağlı kalmaktan ibaret olan sadâkat vasfının da ilavesiyle, bu dört temel üzerine tesânüd sarayı inşâ olur.

Tesanüd ise, bir cemaatin var olma sebebidir. Tesanüd bozulsa, cemaatin tadı kaçar ve dağılır. Bu hakikatin önemindendir ki, Bediüzzaman “Bizim ihlâstan sonra en büyük kuvvetimiz tesanüddür.” ifadesini kullanmıştır.

Kendileri ihtiyaç içinde olsalar bile, kardeşlerini kendi nefislerine tercih etmek olan Sahabelerin îsar hasletini nazara veren Bediüzzaman “Kardeşlerinizin nefislerini nefsinize- şerefte, makamda, teveccühte, hatta menfaat-i şahsiye gibi şeylerde- tercih ediniz, ihlâs-ı tammı kazanınız.” (Lem’alar s. 166) şeklinde ifade ederek, tesanüdü muhafaza etmenin en önemli nirengi noktalarını tespit etmektedir.

Kardeşlerinin şerefiyle şâkirâne iftihar etmek olan meziyet-i dindarâne, kudsî bir hizmete hayatını vakfeden dâvâ adamlarının en belirgin vasfıdır. “Sizler, birbirinize en yakın nesebî kardeşten daha ziyade kardeşsiniz.” diyen Bediüzzaman’ın bu beyanı tefâni sırrının, Nur mesleğinde ne kadar önemli olduğunun belgesidir.

Durum böyle olduğu halde, şeytan ve şeytanın yardımcıları hükmünde olan bazı insanlar, insanın içindeki menfi arzular ve ehl-i dalâletin sinsi planları, bahsi geçen düsturların hakkıyla yaşanmasını engeller, tesanüd bozulur ve hizmet de zaafa uğrar. (Devamı yarın)

asyanur.info  samicebeci.net  (YouTube-Sami Cebeci videoları) (YouTube-Sami Cebeci ile her akşam canlı Risale-i Nur dersleri)

Reklam

Yorum Yap