Nemime kelimesinden türeyen nemmamlık, bir kimse aleyhindeki sözleri bozgunculuk yapma niyet ve maksadıyla başka birisine eriştirmek anlamına gelmektedir.

Sosyal hayatın dengelerini bozan ve akrabalar arasındaki sevgi ve irtibat bağlarını koparıp atan ve bir cemaatin bünyesini muhafaza eden dengeleri, birlik ve beraberlik ve kardeşlik gibi nurani bağları dinamitleyen en çirkin bir sebep nemmamlıktır, lâf götürüp getirmedir, koğuculuk yapmaktır.

Ehl-i dünya ve dalâlet arasında ve özellikle bir kısım siyasetçiler tarafından çok kullanılan alçak bir silah olan lâf taşıma fiili, ehl-i din ve iman arasında hiç olmaması gerekirken, insanlık icabı olarak onların arasında da yapıldığı görülür.

İmanın gereği olarak kebâir denilen büyük günahlardan alabildiğine kaçınan müminlerin bir kısmı, maalesef bu konuda tuzağa düşmekte ve en kolay bir şekilde günahlara girmektedir. Hatta işlediği çirkin fiili günahtan saymamakta ve normal bir şeymiş gibi lâf taşımaya devam etmektedirler.

Aslında lâf taşıyıcılığı bir ruh hastalığıdır. Diğer insanlar arasında kendisine itibar kazandırmak ve sevdirmek için, birbirini seven insanların arasını açar, birinin sözünü diğerine, ötekinin sözlerini berikine taşır ki, onlar birbirine küssün ve onların iyiliği için çalışıyor görünen kendisine muhabbetleri dönsün ister. Böylece arkadaşları çoğalsın. Halbuki, kalplerden geçen en gizli arzuları bilen Cenab-ı Hak, lâf taşıyan kimselerin niyetlerini maksadının aksine döndürür ve kısa zaman sonra gerçekler ortaya çıktığı zaman, lâf taşıyanlar ortada kalır ve arkadaşları dağılır gider. Herkes bu gibi insanlardan uzak durmaya ve şerlerinden korunmaya çalışırlar.

En tehlikeli olan ahlâk düşüklüğünden biri de, muhabbet ve dostluk zamanlarında konuşulan ve bir cihette emanet olan sözleri ve sırları, farklı durumlar olduğu zaman, onları delil olarak aleyhte kullanmaktır. Böyle insanlar, din kardeşini arkadan hançerlemekten farklı bir iş yapmış olmazlar. Bizimle birlikte belki mezara gitmesi gereken sırlar olmalıdır. Onları ifşa edip kardeşini arkadan vurmak, emanete hıyanet etmenin ta kendisidir. “Allah’a ve âhiret gününe iman eden ya hayır söylesin yahut sussun.” ferman eden Sevgili Peygamberimiz (asm) “Her duyduğunu söylemesi, kişiye günah olarak yeter.” ikazını yapmaktadır. (Devamı yarın)

asyanur.info  samicebeci.net  (YouTube-Sami Cebeci videoları) (YouTube-Sami Cebeci ile her akşam canlı Risale-i Nur dersleri)

Views: 0