Mahşer yerinin en dehşetli yanı, amellerin hesabı görülürken kul haklarının ortaya çıkarılmasıdır. Asıl iflas eden kişi o zaman belli olacaktır.
Hazret-i Peygamber (asm) bir gün sahabelerine sordu: “Müflis kimdir?” Bazı sahabeler “Dükkanı iflas edendir. Malını mülkünü kaybedendir.”şeklinde cevaplar verdiler. Allah Resulü (asm) “Hayır, asıl müflis, âhirete bol miktarda sevaplar ve salih amellerle gittiği halde, kul haklarından dolayı, hak sahiplerine sevaplarını dağıttıktan sonra elinde hiçbir şey kalmayan kişidir.”buyurdu.
Saffat Suresinde haber verildiği gibi “Biz ve gelip geçmiş atalarımız ölüp toprağa karıştıktan ve kemik yığını haline geldikten sonra mı tekrar dirileceğiz? De ki: Evet, hem de hor ve hakir olarak diriltileceksiniz. Buna tek bir ses yeter. Onların da gözleri açılıverir. ‘Eyvah bize! İşte bu hesap günüdür.’derler. Bu gün yalanlayıp durduğunuz hüküm günüdür.”denilen hakikat bütün çıplaklığı ile ortaya çıkar. O gün herkes kendi derdindedir. Arş-ı âlâ’dan başka hiç bir gölgenin olmadığı o günde, insanlar birbirinden kaçarlar. Çünkü kul hakkı sorunları vardır. Abese Suresinde belirtildiği gib “O gün insanlar kardeşinden, annesinden, babasından, hanımından ve evladından kaçar. O gün herkesin kendine yetecek derdi vardır. O gün yüzler vardır, apaydın. Güleçtir, sevinçlidir. O gün yüzler vardır, toz toprak. Onu bir karanlık kaplamıştır. İşte onlar, inkâra ve günaha batmış olanlardır.”
Mahşer yerinde kul haklarından dolayı sevapları hak sahiplerine dağıtılan kişinin, dağıtılacak sevabı kalmayınca, alacak sahiplerinin günahlarını yüklenmeye başlar. Hele durduk yerde başkalarının gıybetini yapanların işleri daha zor. Zira onların dahi günahlarını yüklenmek durumuyla karşı karşıya kalır. Bilhassa sosyal medya üzerinden yapılan kişilerin veya grupların gıybeti ise, daha felâket bir durumdur. Çünkü muhatap bir değil, binlercedir.
Cenab-ı Hak, hesabını veremeyeceğimiz amellerden bizleri korusun, mahşer günü müflis olanlardan eylemesin ve kul haklarıyla Allah’ın huzuruna varmaktan muhafaza etsin, inşaallah.
www.asyanur.info
Views: 5
Âmin! …
Yorumun başında kocaman Âmin demem, bütün zerratimle yazının içeriğine katılmak demektir.
Elinize, kaleminize kuvvet. …