(Dünden devam)

Hayat imtihanında başarısızlığa iki şey sebep olur: Kararsızlık ve cesaretsizlik. Bir işte muvaffak olamamak başarısızlık değil, henüz başaramadığımız anlamına gelir. Başarmanın anahtarlarından biri, istenilen işi hemen yapmak, sonra hallederiz diye tehir etmemektir. Bediüzzaman ve onun seçkin talebelerinden Zübeyir Ağabey, bir şeyi söyledikleri zaman onun hemen yapılmasını ister, tehirine ve mazeret söylenmesine tahammül etmezmiş.

Başarının önemli unsurlarından biri de Allah’ın âleme koyduğu fıtrat kanunlarına riayet etmektir. O kanunlara uygun hareket eden ve samimi olarak gayret eden şer olan işlerde de olsa muvaffak olur. Çünkü, samimi olarak kim ne isterse Allah verir. Ancak, istenilen şey şer ve kötü ise, bedelini de öder.

Samimi olan müminler, fıtrat kanunlarına riayet edip ve sebeplere sarıldıktan sonra, başarı ve muvaffak olmayı Allah’tan isterler. Çünkü, muvaffak etmek veya etmemek Allah’ın vazifesidir. Onun için neticeye karışmazlar. Muvaffak olurlarsa onu Allah’tan bilirler. İstenilen netice gerçekleşmezse “Bunda Allah’ın bilmediğimiz bir hikmeti vardır.” diyerek, güzel cihetlerine nazar ederler. Belli bir hedefe kilitlenip, her şeye rağmen sonuç alacağım diye direnmek, kulluk şuuruna aykırıdır. Kur’an ayetlerine göre, peygamberlerin bile vazifesi sadece tebliğ etmektir. Netice ise, Allah’a aittir.

Bahsi geçen inceliklere dikkat etmekle birlikte, başarılı olmak için dikkat edilmesi gereken başka unsurlar da vardır. Büyük düşünmek, hedef belirlemek, azim ve kararlılık, metot geliştirmek, cesur olmak, arzu geliştirmek, bahanelerden kurtulmak, tenkide açık olmak, aceleci olmamak, ümit beslemek, müspet yaklaşım, olgunluk, engelleri aşma iradesi, hemen yapmak ve başlanılan işi tamamlamak. Bu unsurlarla birlikte, kabiliyetlerimizi tanımak, ihlâsı esas almak, meşvereti ihmal etmemek, çalışkan olmak, duayı elden bırakmamak, sonra keşke dememek için işi zamana yaymak gibi hakikatleri gözardı etmemektir.

“Şüphesiz takva sahipleri için de başarı ödülleri vardır.” (Nebe Suresi: 31) “Kelime-i tevhidi tasdik eden kimseyi, Biz de en kolay yola muvaffak ederiz.” gibi nice ayetleri dikkate alan müminler, yukarıda sayılan prensiplere riayet ederlerse, hem dünya hem de âhirette başarıya ve mükâfata nail olacaklarıdır. “Emirlere itaate ve hayırlı işlerde başarıya ulaştırdığı için Allah’a hamd olsun.” duası, başarıyı Allah’tan bilmenin ve şükretmenin de sembolüdür.

asyanur.info  samicebeci.net  (YouTube-Sami Cebeci videoları) (YouTube-Sami Cebeci ile her akşam canlı Risale-i Nur dersleri)

Views: 1