“Sana her ne iyilik erişirse Allah’dandır. Sana her ne kötülük gelirse, o da kendi kusurun sebebiyledir.” (Nisa Suresi: 79) ayetinin haber verdiği gibi, iyiliklerin tamamı Allah’ın lütuf ve ihsanıdır. Hata, kusur ve günahların tamamı da insanın kendi nefsine aittir.

Nefis, her türlü yanlış ve kusurların kaynağıdır. İnsanın imtihanına vesile olması için, yaratılıştan bütün olumsuz duygular nefiste toplanmıştır. Ancak, nefis yaratılışı itibariyle önce kendisini sevme özelliğine sahip olduğundan, muhabbet nazarıyla baktığı kendinde hata ve kusurları görmez ve görmek istemez. İşte insan, yabani bir atı ehlileştirmek gibi, nefsinin olumsuz duygularını eğitmek, hata ve kusurlarını görüp itiraf ederek, tövbe edip affa müstehak olmak üzere onu terbiye etmek ve geliştirmekle mükelleftir.

İnsan vücudunun merkezi nefis olduğu gibi, maneviyatın merkezi de kalptir. Yalnız bu kalp, Bediüzzaman Hazretlerinin tespit ettiği üzere, vücudun her tarafına kan pompalayan maddi et parçası olan yürek değildir. Bu kalp, fikirlerin aynası olan dimağ ile hislerin aynası olan vicdandan meydana gelen bir lâtife-i Rabbaniye ve İlâhi bir duygudur. Bilindiği gibi, insan beyninin sol yarım küresi akıl, mantık, muhakeme ve tefekkür gibi duyguların merkezidir. Sağ yarım küre ise şefkat, merhamet, muhabbet ve hürmet gibi vicdanî hislerin merkezidir. Bu duyguların tamamı, kalp denilen o lâtife-i Rabbaniyeyi meydana getirir. Kalp, bütün insanî duyguların, yüksek ahlâk ve hasletlerin kaynağıdır.

Bahsi geçen bu lâtifeye, maddi kalp gibi kalp diye isim verilmesinin sırrını Bediüzzaman şöyle izah eder: “Nasıl maddi kalp vücudun her tarafına kanı neşreder. Sekteye uğradığı zaman o insan ölür. Manevi kalp de küfürle (inkârla) sekteye uğradığı zaman, o insan cenaze-i müteharrik (hareket eden ölü) bir heykelden ibaret kalır.” (İ. İ’caz) (Devamı yarın)

asyanur.info  samicebeci.net  (YouTube-Sami Cebeci videoları) (YouTube-Sami Cebeci ile her akşam canlı Risale-i Nur dersleri)

Views: 0