Mahlukat içinde en kıymetli varlık hayattır. Hayat, kâinat ağacının meyvesidir. Hayatsız bir kâinat meyvesiz bir ağaç gibidir. Bütün varlıklar hayata hizmet eder. Hayat hakikatinin bu çok önemli olmasındadır ki, Hayy-ı Kayyum olan Cenab-ı Hak, bütün âlemleri melekler, yeryüzünü de bitkiler ve hayvanlar, cin ve insanlar ile şenlendirmiştir.
Ruh denilen hakikat, hayatın hâlis ve sâfi bir cevheri, sabit ve müstakil zâtıdır. Bitkilerin, tohum ve çekirdeklerindeki teşkilat programı ve genetik şifreleri bir nevi onların ruhu hükmündedir. Onlar dahi, ruh gibi emir âleminden gelmişlerdir. Hayvanların ruhu vardır fakat sınırlı bir akla sahiptirler.
Mahlukatın en şereflisi ve sınır konulmamış istidat ve kabiliyetlerle donatılan insandaki ruh gerçeği, hiç bir varlıkla kıyas edilemeyecek kadar meziyetlerle doludur. Her şeyden önce ona verilen şuur, akıl, idrak ve muhakeme gibi kabiliyetler; sevgi, şefkat, merhamet ve fedakârlık gibi hisler, insana erişilmez bir terakki ve ilerleme meydanı açmıştır. Fakat, gazap, öfke ve şehvet gibi hayvanî tarafı da olduğundan, nihayetsiz bir tedenni ve alçalma çukuruna düşmek gibi durumlar da onun için kaçınılmaz olmuştur.
İşte, böylesine kompleks ve karmaşık bir yaratılışa, hem melekler gibi hem de hayvanlar gibi kabiliyet ve duygulara sahip olan insanın, insan olarak kalabilmesi, ancak dengeli bir ruh yapısına sahip olmakla mümkündür. Aksi takdirde, Kur’an-ı Kerim ayetlerinin haber verdiği şekliyle hayvanlardan daha şaşkın ve daha aşağılara inen varlıklar haline düşmekten kendini kurtaramaz. Böyle bir duruma düşmekten Cenab- ı Hak cümlemizi muhafaza etsin, amin. (Devamı yarın)
asyanur.info samicebeci.net (YouTube-Sami Cebeci videoları) (YouTube-Sami Cebeci ile her akşam canlı Risale-i Nur dersleri)
Views: 0