(Dünden devam)
Güneş sistemine genel bilgi çerçevesinde bakıldığı zaman, güneşe en yakın gezegen Merkür’dür. Uzaklığı elli sekiz milyon kilometredir. Ekseni etrafındaki bir dönüşünü elli sekiz günde, güneş etrafındaki dönüşünü de seksen sekiz günde tamamlar. Yörüngesi üzerindeki dönüş kızı otuz beş bin kilometredir. Çok aşırı sıcak olan bu gezegenin uydusu yoktur.
Çoban yıldızı, sabah yıldızı ve akşam yıldızı gibi isimlerle anılan Venüs, en parlak olan gezegendir. Güneşe mesafesi 108.4 milyon kilometredir. Yörüngesindeki dönüşünü 225 günde tamamlar. Bütün gezegenler saatin ters istikametinde, yani sağdan sola doğru hareket ettiği halde, Venüs soldan sağa doğru hareket eder. Doğudan batıya döndüğü için de, güneş bu gezegende hep batıdan doğar.Yüzeyinde artı 400 derece sıcaklık olduğundan canlıların yaşaması mümkün değildir.
Dünya ise, canlıların yaşamasına en elverişli olan tek gezegendir. Güneşe olan uzaklığı ortalama 149.5 milyon kilometredir. Yörüngesindeki dönüşünü 365 günde tamamlar. Tek uydusu aydır.
Mars gezegeni, güneşe 208 milyon kilometre uzaklıktadır. Güneşin etrafındaki dönüşünü 687 günde döner. Yani onun bir yılı, bir sene üç yüz yirmi iki gündür. İki adet uydusu vardır. Son yapılan çalışmalara göre, sanılanın aksine dünyadaki gibi bir hayat olmadığı anlaşıldı. Mars ile Jüpiter gezegenleri arasında binlerce astroid bulunduğu biliniyor.
Beşinci sıradaki gezegen Jüpiter’dir. Dünyadan 310 kat daha büyüktür. on iki uydusu vardır. Ekseni üzerindeki dönüşünü on saatte tamamlar. Güneş etrafındaki dönüşünü ise, dünyaya göre ancak on iki yılda bitirir.
Satürn gezegeni, güneşe 1.4 milyar kilometre mesafeye yerleştirilmiştir. Güneş etrafındaki dönüşünü 29.4 yılda tamamlar. On uydusu vardır. Etrafını çevreleyen halkalarıyla ayrı bir güzelliğe sahiptir.
Uranüs gezegeninin güneşe uzaklığı 2.8 milyar kilometredir. 84 yılda bir yörüngedeki dönüşünü tamamlar. Ekseni etrafındaki dönüşünü on bir saatte bitirir. Altı uydusu vardır.
Neptün, güneşe 4.5 milyar kilometre uzaklıktadır. Ekseni etrafındaki dönüşünü 17.5 saatte, güneş etrafında ise, 164 yılda tamamlar. İki büyük uydusu vardır.
Plüton, güneşe en uzak küçük bir gezegendir. Altı milyar kilometre uzaklıktadır. Uydusu yoktur. Ekseni üzerindeki dönüşünü altı gün dokuz saatte, güneş etrafındaki dönüşünü 248 yılda ancak tamamlar.
Dünya dışındaki bütün gezegenlerin yüzey sıcaklıkları artı 400 dereceden eksi 200 derecelere kadar değişmektedir. Atmosferleri de canlıların yaşamasına elverişli değildir. Her birisi, çok ince matematiksel hesaplarla yörüngelerine yerleştirilen ve dönüş hızları da ona göre planlanan bu muazzam güneş sistemi, o sistemi kuran ve yöneten Cenab-ı Allah’ı kör gözlere bile gösteriyor.
Kur’an gözlüğüyle gökler âlemini gözlemleyen ve on iki gezegenden bahseden Bediüzzaman Hazretleri der ki: “O camit cirimleri, o şuursuz büyük kütleleri nihayet derecede intizam ve mizan-ı hikmet içinde muhtelif şekillerde ve muhtelif mesafelerde, muhtelif hareketlerde döndürmek, istihdam etmek, ne derece bir kudreti ve bir hikmeti ispat ettiğini kıyas et. Bu büyük işe zerre miktar tesadüf karışsa, öyle patlayış verecek ki, kâinatı dağıtacak.” Sözler s. 1096)
Evet, atomlardaki sistemden güneş sistemine, galaksilerden bütün kâinata kadar, en küçükten en büyüğe bütün varlıklardaki intizam ve ölçüyle yapılmış sistemler bütünü, o Yüce Yaratıcıdan haber veriyor ve Onun varlık ve birliğini ispat ediyor. Ne mutlu Onu hakkıyla tanıyıp iman ve ibadetle karşılık verebilen müminlere!
asyanur.info samicebeci.net (YouTube-Sami Cebeci videoları) (YouTube-Sami Cebeci ile canlı Risale-i Nur dersleri)