Anne karnında iken ağzını bile kullanmaktan aciz olan bebeği, Cenab-ı Hak göbek kordonu ile beslemektedir. Plasenta denilen bu kordonun yapısı ve işleyişi insanı hayretler içinde bırakmaktadır.
Annenin yediği besinlerden çocuk da beslenmektedir. Çocuğun kanında meydana gelen üreyi süzüp anne kanına vermekle, göbek kordonu tıpkı böbrekler gibi vazife görmektedir. Anneden gıdaları, vitaminleri emerek alıp çocuğa vermekle, ince bağırsağın vazifesini yapar. Anneden gelen kandaki alyuvarları parçalayarak demiri açığa çıkarıp yavruya vermekle, karaciğer fonksiyonunu yerine getirir. Aynı zamanda mikrop hücrelerini bebeğe göndermeyerek bir süzme işlemi daha yapar. Anne mikrobik bir hastalığa yakalansa bile çocuk sağlam kalır.
Enbriyo safhasındayken hem çocuğu hem de göbek kordonunu meydana getiren aynı hücreler olduğu halde, her biri bilinmeyen bir sistemle ikaz edilmekte ve farklı vazifede istihdam edilmektedirler. Göbek kordonu olmadan bebeğin gelişmesi mümkün değildir. İnsanı hayretler içinde bırakan bu muhteşem iş bölümü, ahenk ve uyum hangi tesadüf ve tabiatla izah edilebilir? Her şeyi bilen, her yarattığını gören ve sonsuz bir ilim, irade ve kudret sahibi olan Allah’tan başka bu harika işleri kim yapabilir? Aklı başında olan her insan, birazcık tefekkür neticesinde bu hakikate ulaşabilir.
www.asyanur.info