(Dünden devam)

Demokrasi olan sistemlerde resmi ideoloji olmaz ve herhangi bir ideolojiyi dayatmaz. Belli bir dünya görüşünü benimsemeye kimseyi mecbur tutmaz. Kişilere nasıl yaşaması gerektiğini emretmez. İnsana ve kâinata ait bir düşünce ve teoriyi sunmaz. Farklı inanç ve değerleri ve farklı hayat tarzlarını kendileri seçmiş kişiler ve gruplar bir arada yaşamak durumunda olduğu zaman, demokrasi toplumun uyum içinde yaşamasını sağlayan bir araç olarak müspet bir fonksiyon icra eder.

Bahsi geçen hakikatler çerçevesinde demokrasi, toplum içinde var olan çeşitli dünya görüşlerine mensup kişi ve grupları, farklı kimlik ve kişilikleri kucaklayan, fakat onların hiç birisiyle özdeş olmayıp, hepsine eşit mesafede olan ortak bir zeminin adı ve kefilidir. Bu açıdan bakıldığında, tam anlamıyla bir demokrasinin bu ülkemizde yerleşmesine en büyük engelin Kemalizm denilen resmi ideoloji olduğu görülür. Çünkü, devletin resmi ideolojisi olarak kabul edilen bu düşünce, baskılarla ve hatta silah zoruyla korunması esas alındığı müddetçe, gerçek bir demokrasinin gelmesi mümkün olmayacak demektir.

Farklı düşüncelere, farklı dünya görüşüne, farklı hayat tarzlarına hayat hakkı tanımayan, tek tip insan modelini esas alan, farklı kimlik ve kişilikleri potansiyel bir tehlike olarak gören, milletin birlik ve beraberliğini, vatanın bölünmez bütünlüğünü belli bir resmi ideoloji ile olacağını zanneden, bütün partileri de Kemalist düşünceye sahip çıkıyor görüntüsüne zorlayarak riyakârlığa sevk eden bu resmi ideoloji, demokratik değerlerle, temel hak ve hürriyetlerle tezat teşkil etmektedir. Halbuki, demokrasinin olduğu yerde resmi ideoloji, resmi ideolojinin olduğu yerde gerçek bir demokrasiden bahsedilemez. Dünyada gelişen demokrasi rüzgârları ile temel hak ve hürriyetlerin revaç bulması ve ülkemizi etkilemesi nispetinde, ülkemizdeki resmi ideoloji de gerilemekten kendini kurtaramayacaktır.

Evet, tarihin değerlendirmesine mal olmuş kişi ve görüşlere bedel, gelişmeye açık değerlere ve ileri ve tam bir demokrasiye, demokrat olan herkesin sahip çıkması bir mecburiyet olarak görünüyor. Evet, milletçe tercihimiz ileri ve tam bir demokrasiden yanadır.

asyanur.info  samicebeci.net  (YouTube-Sami Cebeci videoları) (YouTube-Sami Cebeci videoları)